Onderstation van de electriciteitscentrale

Tekst van Elektrisch onderstation ontworpen door J.A. De Bondt (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18272)

Onderstation van de elektriciteitscentrale opgericht in 1934 naar ontwerp van Joannes De Bondt. Gebouwd op de plaats van het oude kerkhof buiten de Brugse Poort. Fraai bakstenen gebouw in een stijl beïnvloed door de Nederlandse bouwkunst. Typisch voorbeeld van deze bouwrichting door materiaalgebruik en plastische volumewerking. Horizontaal benadrukte middenpartij met vooruitspringende rondboogarcade tussen gekoppelde bakstenen halfzuilen, beglaasde bovenverdieping tussen lisenen met koperen bekroning. Verticaal geaccentueerde zijpartijen door opengewerkte beglaasde gevels met kleine metalen roedeverdeling.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1934/D/8.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen