Pastorie Sint-Antonius van Paduaparochie

Tekst van Pastorie Sint-Antonius van Paduaparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18237)

Pastorie. Neogotisch hoekhuis van het dubbelhuistype, met vier traveeën en twee bouwlagen, onder twee snijdende zadeldaken (leien), volgens archiefstukken van 1898. Natuurstenen plint, aan de voorgevelzijde met geprofileerde afschuining. Baksteenbouw met contrasterende horizontale muurbanden en sierankers. Voorgevel vertoont linker risaliet van drie traveeën onder trapgeveltop eindigend op een overhoeks topstuk met smeedijzeren bekroning. Rechter venstertravee met getrapte dakkapel. Rechthoekige muuropeningen ingeschreven in tudorboogvormige muurvelden. Linker zijgevel van twee traveeën met twee getrapte dakvensters boven daklijst belijnd door rechte muizentand. Hoeknis ter hoogte van de tweede bouwlaag waarin natuurstenen beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind op dito console en onder een baldakijn. Rest van tegen de zijgevel gemetste natuurstenen hekpijler en lage muur van dezelfde natuurstenen blokken van de voortuin van de aanpalende kerk.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1898/A/20.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke