Twee herenhuizen

Tekst van Burgerhuis in neorégencestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300674)

Nummers 17 en 19. Herenhuizen met witstenen lijstgevel in neorococo, waarvoor respectievelijk bouwaanvraag van 1911 naar ontwerp van Joseph Hertogs en 1912 naar ontwerp van Michel De Braey. Nummer 17 met drie traveeën breed middenrisaliet met erker en balkon (sierlijke smeedijzeren leuning), verhoogd met peudo-mansardedak met rondboogvenster en oculi; flankerende ingangstravee met korfboogdeuren in geprofileerde rocaille-omlijsting met bovenlicht; attiek boven daklijst. Nummer 19 met risalietvormende venstertravee met spiegelboogvormig geprofileerde erker en dito balkon, eveneens met fraaie leuning; steekboogdeur in dubbele geprofileerde omlijsting met vrouwenkopsleutel onder zwaar gesculptureerd paneel (hoornen des overvloeds) en segmentbogige waterlijst op consoles; interieur uit bouwperiode.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 28, 12 juli 1911; dossier 32, 30 juli 1912.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita