Herberg De Poel

Herberg opklimmend tot het laatste kwart van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 is er op deze plaats nog geen bebouwing aanwezig en loopt het kerkhof van de Sint-Jan-Evangelistkerk tot tegen de straat. De benaming zou ontleend zijn aan de ligging op de plaats van een oude poel. Vandaag ligt deze voormalige herberg in het beschermde landschap, gevormd door de Sint-Janskerk met het omringende kerkhof en de aanpalende woningen.

Taps toelopend en zeer ondiep breedhuis van vijf onregelmatige traveeën en twee bouwlagen onder asymmetrisch leien mansardedak, doorbroken door drie dakvensters. Voortgaande op oude foto’s en prentkaarten waren er oorspronkelijk slechts twee dakvensters, eentje tussen de tweede en de derde travee en eentje tussen de vierde en de vijfde; dezelfde foto toont boven de deur een paneel met onleesbaar opschrift 'Au …..', vermoedelijk de benaming van de herberg.

Eenvoudige witbepleisterde en verankerde lijstgevel op beschilderde plint. Rechthoekige vensters op blauwe hardstenen lekdrempels, eertijds beluikt op de begane grond (zie de bewaarde luikduimen en oude foto’s); schrijnwerk naar 19de-eeuws model met houten roedeverdeling. Rechthoekige deur in platte bandomlijsting. Bepleisterde achtergevel op onderbouw van witte natuursteen. Aanpalend lager bijgebouwtje rechts; tussen dit bijgebouw en de inmiddels gesloopte woning aan de Klarastraat was er van oudsher een toegang tot het kerkhof van de Sint-Jan-Evangelistkerk.

• DAVIDTS J.E. 1972 (herdruk 2000): Tervuren in oude prentkaarten, s.l., 32.
  • MOTTE V. & RUTTENS P. s.d.: Tervuren is niet zomaar een gemeente, Vura Ducum 3, Tervuren, 47, 49, 72.

Auteurs:  De Vries, Birgit; Kennes, Hilde