Hoekpand

Markerend hoekpand met Antwerpenplein en Land van Waaslaan opgetrokken op een afgerond spievormig perceel en deze situatie benadrukkend in de gevelopstand. Geconstrueerd in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij "VOORUIT", volgens archiefstukken van 1928 naar ontwerp van architect Paul De Taeye. Flatgebouw van vier verdiepingen met plat dak in art-decostijl. Winkelfunctie voorzien op begane grond: van links naar rechts apotheek (behouden), ellegoedwinkel en kruidenierswinkel.

Omlopende gecementeerde lijstgevel met bakstenen penanten op bovenverdieping. Gevel met volgend verloop: vier rechte traveeën, een afgeschuinde hoektravee en zeven traveeën met gebogen gevellijn. Twee middentraveeën uitziend op Antwerpenplein voorzien van rechte toog met opschrift VOORUIT. Bovenverdieping verticaal geritmeerd door pseudo-pilasters met getrapte aanzetten, topstukken uitstekend boven de daklijst ter markering van deur-, hoek- en erkertraveeën. Brede omlijste uitstalramen met kenmerkende afgeschuinde bovenhoeken en tussen hoge pseudo-schamppalen. Apotheek met bewaard decoratief gekleurd glas in lood voor de bovenlichten.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1928/A/2.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke