Vredegerecht, Kasteel van Duyse

Vredegerecht, zogenaamd Kasteel Van Duyse, gebouwd eind vorige eeuw in neotraditionele bak- en natuursteenstijl met sterk romantische inslag naar ontwerp van architect E. Mortier. Tweelaags gebouw onder verschillende zadeldaken (leien). Speelse opbouw door onder meer risalietvormende traveeën en typisch achtkantig torentje. Versieringen van blauwe baksteen op de penanten. Als lichtopeningen werd het kloosterkozijn tot module genomen en hetzij afzonderlijk, hetzij per twee, hetzij per drie aangebracht. Ingangsdeur voorafgegaan door een open portiek van kunstig smeedijzerwerk.

• CLOQUET L. 1900: Traité d'architecture (deel II), Parijs en Luik, 67-68.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony