Oude etagelinde als erfbeplanting bij "Grote Hofstede" of "Groothof"

Tekst van Oude etagelinde bij de Grote Hofstede (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131555)

Op het erf van de Grote Hofstede staat aan de straatzijde een oude lindeboom. Volgens het bordje dat bij de boom werd aangebracht zou de linde uit 1589 dateren en dus meer dan 425 jaar oud zijn. Het is hier echter niet duidelijk waarop men zich heeft gebaseerd om tot deze leeftijdsbepaling te komen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 445 cm. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde, op een hoogte van een paar meter is er een zware takkenkrans waarvan alle takken een horizontale aanzet hebben. Het beheer van deze etage is achterwege gebleven met als gevolg dat er van daaruit veel verticale takken zijn ontstaan. Er is één duidelijke zware doorgaande stam met mogelijk, hoewel moeilijk af te lezen in de takkenstructuur, een tweede etage en/of bolvormig geschoren kruin.

Auteurs:  Van der Linden, Geert