Duitse militaire post

Halfondergrondse betonnen militaire constructie tegen de zuidoostelijke berm van de Groenendijk, langs de Groenendijkstraat, op 65 meter ten noordoosten van de Sint-Andrieslaan.

Historische beschrijving

Het betreft één van twee kleine betonnen postjes die in Assenede bewaard zijn. Deze postjes maakten vermoedelijk deel uit van de zogenaamde 'Hollandstellung'. Het betreft eenvoudige betonnen constructies tegen het dijklichaam gebouwd, met slechts één ruimte binnenin.

De 'Hollandstellung' is een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 langs de Nederlandse grens liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door het 'Marinekorps Flandern'. Vanaf Strobrugge tot aan de aansluiting met de 'Stellung Antwerpen' in Vrasene werd de linie uitgebouwd door de Duitse landmacht.

Beschrijving

Kleine betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan (3,6 op 4,1 meter) en twee toegangen, aan zuidoostelijke en noordwestelijke zijde. De constructie is opgetrokken aan de hand van betonstenen, waarvan er afgebroken zijn. Het dak bestaat uit lagen gegoten beton, dat is samengesteld met grove kiezels. Het plafond is verstevigd met ijzeren profielen. Op het plafond zijn sporen van teerpapier te zien.

• SAKKERS H., DEN HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung. Van Knokke tot Antwerpen. Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.
  • WILLEMS G. 2006: De Holland-Stellung 1914-1918 in groot-Assenede, De Twee Ambachten 14.1, 36-45.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore