Duitse bunker

Tekst van Duitse bunker (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82298)

Bovengrondse betonnen militaire constructie in een akker ten oosten van de Rapenbrugstraat, op 260 meter ten zuiden van het Schipdonkkanaal. Op 300 meter ten zuidoosten van deze bunker ligt een tweede militaire constructie.

Historische beschrijving

Deze bunker is opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 langs de Nederlandse grens liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door het 'Marinekorps Flandern'. Vanaf Strobrugge tot aan de aansluiting met de 'Stellung Antwerpen' in Vrasene werd de linie uitgebouwd door de Duitse landmacht.

De ‘Hollandstellung’ was het sterkst uitgebouwd tussen Strobrugge en het Kanaal Gent-Terneuzen. Vanaf Strobrugge splitste de 'Hollandstellung' in een 'Vorstellung' langs het Leopoldkanaal, een 'vorgeschobene Linie' met de zogenaamde voorpostenbunkers en tenslotte de 'Hauptkampflinie' of 'Haupt Hollandstellung'. Tussen de voorpostenlijn en hoofdverdedigingslijn was er een dubbele prikkeldraadversperring aangelegd.

Deze bunker ligt bij Rapenbrug, in een overgangszone waar de voorpostenlijn en de 'Hauptkampflinie' nog niet duidelijk van elkaar gescheiden zijn. Het betreft hier een type bunker, dat meermaals in de hoofdverdedigingslijn werd opgetrokken. De landmacht maakte gebruik van geprefabriceerde betonstenen die, verankerd met ijzers, dienden als gietkoffer waartussen beton gestort werd. Het plafond is meestal gegoten op ijzeren profielen waartussen houten planken waren aangebracht.

Beschrijving

Militaire post met rechthoekig grondplan van 8,1 x 6,5 meter. De muren zijn opgetrokken aan de hand van betonstenen, het dak is 1,5 meter dik en gegoten tegen een houten bekisting. De bunker is opgetrokken op een fundament dat aan de zuidzijde (toegangszijde) verder uitsteekt. Aan deze zijde is centraal tussen de toegangen een luifel van 2 op 1,5 meter aangebracht.

De twee toegangen van 0,8 meter breed aan zuidelijke zijde vormen de uiteinden van een gang, die op zijn beurt via een centrale deuropening toegang verschaft tot een binnenruimte van 5,1 op 2,5 meter. Bij de deuropeningen zijn ijzeren deurelementen bewaard. In de binnenmuur zit ter hoogte van elke toegang telkens een kleine opening. Er zit één opening centraal in het plafond van de binnenruimte en twee vanaf de binnenruimte doorheen de gang tot in de zuidelijke buitenmuur, links en rechts van de luifel. In de binnenruimte zijn er ijzeren haken in de muren aangebracht.

  • Stadsarchief Eeklo, Fonds Georges Spittael, GS6, WOI Hollandstellung, doos 29 Maldegem Adegem Sint-Laureins.
  • SAKKERS H., DEN HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung. Van Knokke tot Antwerpen. Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/teksten/176001 (geraadpleegd op ).