Duitse bunker 'Stützpunkt Friedrich'

Tekst van Duitse bunker 'Stützpunkt Friedrich' (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216449)

Betonnen militaire constructie, nu gelegen in weide ten oosten van Warande 5, ten noordwesten van Middelburg, tegen de grens met de gemeente Damme.

Historische beschrijving

De bunker is opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door de Duitse marine, vanaf Strobrugge tot Vrasene door de Duitse landmacht. In de sector van de marine werden de constructies opgetrokken aan de hand van beton, dat gegoten werd binnen een houten bekisting. In deze sector bestond de 'Hauptkampflinie' uit een opeenvolging van steunpunten, min of meer parallel met de Belgisch-Nederlandse grens. Hierbij werd handig gebruik gemaakt van oude verdedigingswerken, die doorheen de eeuwen langsheen de grens waren aangelegd.

Deze constructie maakte deel uit van het 'Stützpunkt Friedrich'. Oorspronkelijk bestond dit steunpunt uit zes bunkers.

Het zou gaan om een type 'Mannschafts Eisenbeton Unterstand' of 'MEBU', dat meermaals werd opgetrokken door de marine. Kenmerkend aan dit type zijn de toegangen aan beide zijkanten, die via geknikte gangen uitkomen op één centrale ruimte. Opvallend zijn de betonnen uitstulpingen op het dak, vermoedelijk opgetrokken in functie van het valse dak dat op de constructie werd geplaatst ter camouflage.

• SAKKERS H., DEN HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung. Van Knokke tot Antwerpen. Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.
  • VAN GEETERUYEN A. & DE JONGH G. 1994: Hollandstellung. Van de kust tot Strobrugge, toen en nu, Shrapnel, 6.2, 1-64.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore