Duitse betonnen post

Tekst van Duitse observatiepost 'Stützpunkt Friedrich' (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216450)

Betonnen militaire constructie langs de Hoornstraat, tussen de huisnummers 14 en 16. De constructie is opgetrokken ten westen van Middelberg, tegen de grens met de gemeente Damme en ligt nu net ten oosten van de N49.

Historische beschrijving

De bunker is opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door de Duitse marine, vanaf Strobrugge tot Vrasene door de Duitse landmacht. In de sector van de marine werden de constructies opgetrokken aan de hand van beton, dat gegoten werd binnen een houten bekisting. In deze sector bestond de 'Hauptkampflinie' uit een opeenvolging van steunpunten, min of meer parallel met de Belgisch-Nederlandse grens. Hierbij werd handig gebruik gemaakt van oude verdedigingswerken, die doorheen de eeuwen langsheen de grens waren aangelegd.

Deze constructie was opgetrokken ten zuiden van het 'Stützpunkt Friedrich', een steunpunt dat ter hoogte van Warande/ Damweg was uitgebouwd. Het betreft een type constructie dat meermaals werd opgetrokken langs de 'Hollandstellung'. Typische kenmerken zijn de opening in het dak, die bereikt kon worden via klimijzers. In dit type zijn vaak ijzeren elementen bewaard, waaronder een stoeltje en een in het beton verankerde stalen steun met haak voor het bevestigen van een zoeklicht of schaarverrekijker. Anderen menen dat hierop een mitrailleur kon bevestigd worden, die zodoende als luchtafweer kon gebruikt worden. Dit type was aan vijandelijke zijde eveneens voorzien van een schietopening, die vermoedelijk met een stalen luik kon afgesloten worden (cf. de bewaarde ijzeren elementen).

Beschrijving

Kleine betonnen constructie met nagenoeg vierkant grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Op regelmatige afstand zitten rechthoekige uitsparingen in de buitenmuren, vermoedelijk voor de bevestiging van camouflage.

Toegang aan westelijke zijde. Aan noordoostelijke zijde is de schietopening zichtbaar, met bewaarde ijzeren elementen. Onder de schietopening springt een betonnen platform uit. Op het dak is een betonnen omranding zichtbaar.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore