Duitse seinpost

Duitse bunker in de tuin bij Sint-Lievenspad 2. Op ongeveer 70 meter noordoostwaarts is een telefoonpost geïntegreerd in een woning, op ongeveer 110 meter noordoostwaarts staat een betonnen commandopost.

Historische beschrijving

Deze bunkers zijn opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door de Duitse marine, vanaf Strobrugge tot Vrasene door de Duitse landmacht. In de sector van de marine werden de constructies opgetrokken aan de hand van beton, dat gegoten werd binnen een houten bekisting. In deze sector bestond de 'Hauptkampflinie' uit een opeenvolging van steunpunten, min of meer parallel met de Belgisch-Nederlandse grens.

Achter, ten westen van deze linie werden door de marine minimum vier compagniecommandoposten opgetrokken. Onderhavige bunker vormde, samen met twee nabijgelegen bunkers, een dergelijke compagniecommandopost. Het betreft een bunker voor het versturen van lichtsignalen. Een 'Lichtsignalgerät' werd vanaf 1915 aan het front een vaak gebruikt communicatiemiddel. Het grote voordeel was dat er geen kabels nodig waren, die bij zware beschietingen vernield zouden kunnen geraken. De boodschappen werden op eenvoudige wijze gecodeerd, aan de hand van lijsten die in de bunker aanwezig waren. Het apparaat voor lichtsignalen werd bediend door deskundig personeel. Ook in de Preekboomstraat te Damme (Lapscheure) komt deze combinatie van dergelijke drie aparte posten voor. Bij twee andere hoeves op grondgebied Knokke werden de commandopost en telefoonpost samengevoegd in één bunker.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore