Duitse commandopost

Duitse bunker in een weide, op het noordelijke einde van Houtincwerve. Op ongeveer 40 meter ten zuiden van deze constructie is een betonnen telefoonpost geïntegreerd in een woonhuis. Op ongeveer 110 meter ten zuidwesten van deze commandopost staat een betonnen seinpost.

Historische beschrijving

Deze bunkers zijn opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door de Duitse marine, vanaf Strobrugge tot Vrasene door de Duitse landmacht. In de sector van de marine werden de constructies opgetrokken aan de hand van beton, dat gegoten werd binnen een houten bekisting. In deze sector bestond de 'Hauptkampflinie' uit een opeenvolging van steunpunten, min of meer parallel met de Belgisch-Nederlandse grens.

Achter, ten westen van deze linie werden door de marine minimum vier compagniecommandoposten opgetrokken. Onderhavige bunker vormde, samen met twee nabijgelegen bunkers, een dergelijke compagniecommandopost. De bunker betreft namelijk de feitelijke commandopost. Niet ver van deze commandopost staat nog een aparte bunker voor seinlamp en een betonnen telefoonpost, die geïntegreerd werd in een woonhuis. Ook in de Preekboomstraat te Damme (Lapscheure) komt deze combinatie van dergelijke drie aparte posten voor. Bij twee andere hoeves op grondgebied Knokke werden de commandopost en telefoonpost samengevoegd in één bunker.

• SAKKERS H., DEN HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung. Van Knokke tot Antwerpen. Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore