Duitse bunker 'Stützpunkt Karl'

Tekst van Duitse bunker 'Stützpunkt Karl' (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216448)

Duitse bunker in een weide ten noordoosten van hoeve Nonnendijk 2 te Damme. De bunker is op grondgebied Maldegem gelegen, net naast de waterloop Groot Haringgat, op minder dan een halve kilometer ten zuidwesten van de grens met Nederland.

Historische beschrijving

De bunker is opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door de Duitse marine, vanaf Strobrugge tot Vrasene door de Duitse landmacht. In de sector van de marine werden de constructies opgetrokken aan de hand van beton, dat gegoten werd binnen een houten bekisting. In deze sector bestond de 'Hauptkampflinie' uit een opeenvolging van steunpunten, min of meer parallel met de Belgisch-Nederlandse grens. Hierbij werd handig gebruik gemaakt van oude verdedigingswerken, die doorheen de eeuwen langsheen de grens waren aangelegd.

De constructie maakte deel uit van 'Stützpunkt Karl', tegen het Groot Haringgat. Hier waren oorspronkelijk vier bunkers opgetrokken. Nu is enkel deze 'Mannschafts Eisenbeton Unterstand' of 'MEBU' overgebleven. Het betreft een type, dat meermaals werd opgetrokken door de marine, met twee toegangen aan noordwestelijke respectievelijk zuidoostelijke zijde via een geknikte gang. Naast de toegangen is telkens een kleine opening zichtbaar. De constructie bestaat binnenin uit één ruimte. De vierkante opening aan zuidwestelijke zijde diende voor het versturen van lichtsignalen via een 'Lichtsignalgerät' (seinlamp). Deze opening kon afgesloten worden, zie de bewaarde hengsels. Vermoedelijk dienden de afgeknotte kegels op het dak voor het plaatsen van een vals dak op de constructie ter camouflage.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore