Duitse seinpost

Tekst van Duitse seinpost (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300993)

Duitse bunker langs de Preekboomstraat, in een weide ten noordoosten van huisnummer 5. Op 110 meter ten zuidwesten staat een Duitse commandopost. Op 80 meter ten zuidwesten, net op grondgebied Moerkerke, staat een telefoonpost.

Historische beschrijving

De bunker is opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door de Duitse marine, vanaf Strobrugge tot Vrasene door de Duitse landmacht. In de sector van de marine werden de constructies opgetrokken aan de hand van beton, dat gegoten werd binnen een houten bekisting. In deze sector bestond de 'Hauptkampflinie' uit een opeenvolging van steunpunten, min of meer parallel met de Belgisch-Nederlandse grens.

Achter, ten westen van deze linie werden door de marine minimum vier compagniecommandoposten opgetrokken. Onderhavige bunker vormde, samen met de twee andere bunkers, een dergelijke compagniecommandopost. Het betreft een bunker voor het versturen van lichtsignalen. Een 'Lichtsignalgerät' werd vanaf 1915 aan het front vaak gebruikt als communicatiemiddel. Het grote voordeel was dat er geen kabels nodig waren, die bij zware beschietingen vernield zouden kunnen geraken. De boodschappen werden op eenvoudige wijze gecodeerd, aan de hand van lijsten die in de bunker aanwezig waren. Het apparaat voor lichtsignalen werd bediend door deskundig personeel. De bunker bij de commandopost aan de Preekboomstraat bevat een vijftal openingen in verschillende richtingen. In deze openingen zit een ijzeren rooster, die het inwerpen van springstof moest verhinderen.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De hoeken zijn afgeschuind. Aan noordelijke zijde zit een geknikte toegang.

Binnenin zou de constructie uit één ruimte bestaan, met gebogen binnenmuren, waarin er openingen zitten. Deze openingen kennen een schuin verloop en bestrijken zo diverse richtingen. Zodoende zit er in de noordelijke buitenmuur één opening, evenals in de noordoostelijke hoek en de westelijke buitenmuur. In de oostelijke zijde zitten twee openingen. De openingen bevatten een ijzeren rooster.

  • SAKKERS H., DEN HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung. Van Knokke tot Antwerpen. Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.
  • VAN GEETERUYEN A. & DE JONGH G. 1994: Hollandstellung. Van de kust tot Strobrugge, toen en nu, Shrapnel, 6.2, 1-64.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse seinpost [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175583 (geraadpleegd op ).