Duitse commandopost

Duitse bunker bij Preekboomstraat nummer 5. De bunker behoort tot een ensemble van drie bunkers. Op 30 meter ten oosten, net achter het woonhuis, staat een betonnen telefoonpost. Op 110 meter ten noordoosten van deze commandopost staat een bunker voor seinlamp.

Historische beschrijving

De bunker is opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door de Duitse marine, vanaf Strobrugge tot Vrasene door de Duitse landmacht. In de sector van de marine werden de constructies opgetrokken aan de hand van beton, dat gegoten werd binnen een houten bekisting. In deze sector bestond de 'Hauptkampflinie' uit een opeenvolging van steunpunten, min of meer parallel met de Belgisch-Nederlandse grens.

Achter, ten westen van deze linie werden door de marine minimum vier compagniecommandoposten opgetrokken. Onderhavige bunker vormde, samen met de twee andere bunkers, een dergelijke compagniecommandopost. De bunker betreft namelijk de feitelijke commandopost. Vlakbij deze commandopost staat een bunker voor seinlamp en een telefoonpost. Ook in Den Hoorn-Sint-Rita komt deze combinatie van dergelijke drie aparte posten voor. Bij twee andere hoeves op grondgebied Knokke werden de commandopost en telefoonpost samengevoegd in één constructie.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met het grondplan van een onregelmatige veelhoek. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. In de buitenmuren zijn kleine uitsparingen waar te nemen. Opvallend zijn de drie hoge betonnen schoorstenen op het dak.

Geknikte toegang aan zuidelijke en aan westelijke zijde via trapjes. Binnenin zou de constructie aan de hand van twee dunne bakstenen muurtjes onderverdeeld zijn in drie ruimtes. De constructie kon niet betreden worden.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore