Duits betonnen postje 'Stützpunkt Gustav'

Tekst van Duitse betonnen post 'Stützpunkt Gustav' (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300978)

Ten noordoosten, oosten en net ten westen van Zeedijk 4, ter hoogte van Zeepolder en Spermaliepolder, ligt een cluster van vijf bunkers. Deze betonnen post betreft een halfondergrondse constructie in de berm van de Zeedijk, op 20 meters ten zuiden van een dubbele constructie.

Historische beschrijving

De militaire constructie is opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door de Duitse marine, vanaf Strobrugge tot Vrasene door de Duitse landmacht. In de sector van de marine werden de constructies opgetrokken aan de hand van beton, dat gegoten werd binnen een houten bekisting. In deze sector bestond de 'Hauptkampflinie' uit een opeenvolging van steunpunten, min of meer parallel met de Belgisch-Nederlandse grens. Hierbij werd handig gebruik gemaakt van oude verdedigingswerken, die doorheen de eeuwen langsheen de grens waren aangelegd.

Deze bunker maakte deel uit van 'Stützpunkt Gustav', een steunpunt dat ter hoogte van Zeepolder / Spermaliepolder was opgetrokken. Ter hoogte van deze betonnen post was de opstelling van een 5cm kanon voorzien. Hoogstwaarschijnlijk betreft het een opslagplaatsje voor munitie. Ook bij andere 5cm kanonnen werden dergelijke kleine postjes opgetrokken.

Beschrijving

Kleine, rechthoekige betonnen militaire constructie, met een verlengde toegangsmuur aan oostelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is voor een deel bedekt met grasbegroeiing. Toegang aan zuidelijke zijde. Binnenin bestaat de constructie uit één kleine ruimte.

• Militärarchiv Freiburg, RM 120/112, RM 120/226: diverse documenten van het Marinekorps Flandern met betrekking tot de aanleg van de Hollandstellung.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore