Mechelsesteenweg (binnen de Leien)

Tussen Leopoldplaats en Boomgaardstraat. Het deel dat binnen deze inventaris valt eindigt bij Britselei-Frankrijklei. Er is reeds sprake van een "Mechelschen steenwech" in 1395; bij de wettiging in 1846 strekte hij zich uit van het talud van de Spaanse vesting tot aan de Boomgaardstraat (grens Berchem-Antwerpen); de verlenging tot aan de Leopoldplaats dateert van 1868. Onpare zijde ingenomen door de Nationale Bank naar ontwerp van architect Beyaert (laatste kwart 19de eeuw). Pare zijde met witte lijstgevels, bepleisterd, gecementeerd, van zand- of kunstnatuursteen, derde kwart 19de eeuw tegen de Leopoldplaats aan, laatste kwart 19de eeuw verderop. Recent glazen woonblok nummer 12.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine