Duitse betonnen post 'Stützpunkt Bayern Schanze'

Tekst van Duitse betonnen post 'Stützpunkt Bayern Schanze' (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300957)

Tegen de westelijke berm van de dijk die ten westen van het natuurreservaat Het Zwin is aangelegd, op ongeveer 250 meter ten noorden van Internationale Dijk, zijn twee kleinere betonnen constructies bewaard gebleven. Dit betreft de meest noordelijke constructie. Enkel het bovenste van de constructie is zichtbaar.

Historische beschrijving

De betonnen post is opgericht als onderdeel van de 'Hollandstellung', een verdedigingsstelling die de Duitse bezetter vanaf 1916 liet aanleggen uit vrees voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Tussen de zee en Strobrugge (Maldegem) werd deze linie aangelegd door de Duitse marine, vanaf Strobrugge tot Vrasene door de Duitse landmacht. In de sector van de marine werden de constructies opgetrokken aan de hand van beton, dat gegoten werd binnen een houten bekisting. In deze sector bestond de 'Hauptkampflinie' uit een opeenvolging van steunpunten, min of meer parallel met de Belgisch-Nederlandse grens. Hierbij werd handig gebruik gemaakt van oude verdedigingswerken, die doorheen de eeuwen langsheen de grens waren aangelegd.

Deze betonnen post maakte deel uit van het 'Stützpunkt Bayern Schanze', dat hier in de dijk was ingericht. Afgaande op de lengte van de zichtbare muur, kan vermoed worden dat het gaat om een type constructie, dat meermaals door de Duitse marine is opgetrokken. Het is onduidelijk of de constructie fungeerde als schuilplaats voor manschappen, dan wel als opslagplaats voor munitie.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Slechts een klein stukje van de constructie is zichtbaar.

• SAKKERS H., DEN HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung. Van Knokke tot Antwerpen. Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.
  • VAN GEETERUYEN A. & DE JONGH G. 1994: Hollandstellung. Van de kust tot Strobrugge, toen en nu, Shrapnel, 6.2, 1-64.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore