Art-nouveau-burgerhuis

Tekst van Burgerhuis in art-nouveaustijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7420)

Art-nouveau-burgerhuis dat werd gebouwd voor F. Selderslachts, wonende in de Verbondstraat 75 in Antwerpen, naar een bouwdossier van 1904. In het bouwdossier wordt geen ontwerper of architect vermeld; de plannen van voorgevel, zijaanzicht en plattegrond zijn enkel ondertekend door de eigenaar.

In de inventaris van het bouwkundig erfgoed van 1989 en in het beschermingsdossier voor deze woning als monument, wordt het ontwerp toegewezen aan architect Smet-Verhas, op basis van sterke overeenkomsten met andere gebouwen die wel met zekerheid van deze architect zijn.

Archiefonderzoek in het kader van de herinventarisatie van Zurenborg in 1915, bracht echter aan het licht dat de drie identieke gevels die in deze wijk werden gebouwd in 1908 en 1911, telkens gesigneerde ontwerpen waren van de weinig gekende bouwmeester P.J. Schroyens. Het is mogelijk dat Smet-Verhas het ontwerp maakte, en dat Schroyens dit klakkeloos plagieerde. Het is meer plausibel dat deze weinig bekende bouwmeester echter instond voor het ontwerp van de woning in de Oudekerkstraat in 1904.

Burgerhuis van twee tot drie traveeën en twee en een halve bouwlaag op verhoogde begane grond. Gele bakstenen lijstgevel met dito blauwe banden; constructief en decoratief gebruik van natuursteen o.m. voor sokkel, lijsten, dorpels, aanzet- en sluitstenen, verhoogd met lineaire versiering in art nouveau. Houten kroonlijst met hoekig verloop. Fraaie hoefijzerboogvensters op begane grond en bel-etage, laatstgenoemde vermeerderd met balkon, voorzien van gekleurde glaspartijen en origineel schrijnwerk. Rechthoekig souterrainvenster met gebogen onderdorpel en grillig smeedijzeren hek samen met vernieuwde garagepoort onder ijzeren I-balk. Zeer verzorgde, originele houten vleugeldeur met panelen, glas en smeedwerk, typische waterlijst en onregelmatig gevormd bovenlicht.

De indeling van het burgerhuis is heel klassiek en volgt de standaard 19de-eeuwse enkelhuisplattegrond. In de smalle deurtravee rechts bevindt zich de gang met trappenhuis, in de brede venstertravee zit een enfilade van salon, eetkamer en veranda. Opmerkelijk is echter de indeling van de begane grond, waar de rechthoekige poort in het hoge souterrain doorgang biedt naar de achterliggende tuin, waar een bureel en magazijn waren gebouwd voor Selderslachts, die blijkbaar ondernemer was. Het souterrain was verder gebruikt als dienstruimte, gezien de situering van keuken, spoelplaats en schotelhuis op de plattegrond van deze bouwlaag.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 814.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 58.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise