Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt

Tekst van Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7405)

Woning "Den Herfst", eigen woning van architect Jacques De Weerdt, die hij in 1906 ontwierp in een heel sterk door de art nouveau beïnvloede eclectische stijl.

Alhoewel De Weerdt in deze periode volop experimenteerde met art-nouveau-vormen, is zijn eigen woning eerder eclectisch opgevat, maar met een sterke art-nouveau-inslag.

Opvallend aan deze gevel is het markante verschil tussen de inkomtravee en de brede venstertravee. De smalle inkomtravee is lager gehouden dan de venstertravee. In het dak wordt deze verder gezet door de opbouw van een dakkapel boven de kroonlijst. Enkel de hoefijzerboog boven de inkom verwijst hier resoluut naar de art nouveau.

De bredere venstertravee met wisselende raamindeling valt vooral op door de toepassing van een rechthoekige erker die de volledige breedte van deze travee inneemt. Deze erker rust op een metalen profiel, gesteund door metalen consoles.

Typische art-nouveau-elementen zijn de segmentboogdeur in hoefijzerboogomlijsting met vegetaal motief, de houten deur met paneelversiering, metalen handgreep en brievenbusomkadering.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 234.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90.

Auteurs:  Thiels, Nancy; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita