Lange Altaarstraat 27 (Achter- en zijgevels Dolfijnstraat 3)

Tekst van Ensemble met imposant hoekhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7107)

Neoclassicistische woning samengesteld uit drie panden onder mansarde- en zadeldaken, uit de laatste kwart van de 19de eeuw. Middenpand te herkennen op bouwaanvraag voor elf huizen van 1892 van E. Dieltiens.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van totaal vijf traveeƫn en twee bouwlagen, imitatievoegen op gelijkvloerse verdieping, doorlopende lekdrempels en puilijsten, rechthoekige vensters en deur. Linkerdeel met centraal balkon op bewerkte consoles; bovenverdieping met aflijnende pilasters onder brede, gekorniste waterlijst. Rechthoekige vensters, balkonvenster tussen Dorische driekwartzuilen. Rechthoekige dakvenster tussen voluten en onder topstuk met vaas, flankerende oeils-de-boeuf. Middendeel met fraai stucwerk en driehoekig fronton.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1892, Modern Archief 20.276, dossier 734.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita