Appartementsgebouw in art-decostijl

Tekst van Appartementsgebouw in art-decostijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200909)
Voormalig herenhuis

Voormalig herenhuis in Louis-Philippestijl te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Het hotel werd aan de tuinzijde uitgebreid met een eetkamer, veranda en halfronde serre, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1888. Opdrachtgever voor deze ingreep was François Ernest Tinchant (New Orleans, 1839-Antwerpen, 1923), een sigarenfabrikant die in 1857 vanuit het Franse Pau naar Antwerpen was geëmigreerd. In 1875 richtte hij samen met zijn broer José de sigarenfabriek Tinchant Frères op, gevestigd in de Breydelstraat, vanaf 1884 ook met fabrieken in Sint-Niklaas en Eindhoven. Weduwnaar van Marie Barbe Plombeur, hertrouwde Tinchant in 1877 te Verviers met Marie Yonck (°Verviers, 1857). Hij had zes kinderen.

Van het bel-etagetype, met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvatte de voorname rijwoning oorspronkelijk drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel vermoedelijk met een parement uit natuur- en hardsteen, horizontaal geleed in een sokkelvormende pui en een bovenbouw in kolossale orde, werd geritmeerd door rondbooglisenen. Symmetrisch van opzet legde de compositie de klemtoon op de middenas, met achtereenvolgens het portaal en twee ondiepe loggia’s met balkon. De loggia van de bel-etage werd in 1893 naar ontwerp van Matthyssens vervangen door een erker. Verdere kenmerken waren de doorgetrokken balustrade van de bel-etage, de kruisvormige ornamenten op de borstwering van de tweede verdieping, en het klassieke hoofdgestel.

Appartementsgebouw

In opdracht van de nieuwe eigenaar Willy Grüter, werd het vroegere herenhuis in 1929-1930 door de architect Guillaume Peeters tot zijn huidige vorm met twee extra verdiepingen verbouwd tot appartementsgebouw, en opgedeeld in twee winkels met woonst en vier flats. Uit deze bouwfase dateert de beschermde lift van de firma Daelemans in de gemeenschappelijke traphal van de appartementen, ingeplant rechts van de vestibule. In 1930- 1931 liet Grüter door bouwmeester Jos Oomes achter het gebouw de nog bestaande feest- en banketzaal in art-decostijl oprichten, die de volledige resterende oppervlakte van het perceel beslaat, maar waarvan het interieur grotendeels werd ontmanteld.

Gebouw van vijf bouwlagen en vijf traveeën onder een plat dak, met een gecementeerd gevelfront dat voortbouwt op de oorspronkelijke opstand van het vroegere hotel Tinchant, met behoud van het portaal en de bewerkte hoekpilasters in de pui, de vensteromlijstingen en borstweringen op de twee bovenverdiepingen. Guillaume Peeters verving de centrale erker van de bel-etage door een over de vier verdiepingen oplopende bow-window, en voegde in de zijtraveeën winkelpuien en oplopende vensteromlijstingen toe waarvan de rondboogvorm aan de oorspronkelijke opstand ontleend was. De plattegrond van de appartementen biedt volgens de bouwplannen ruimte aan een suite van drie woonvertrekken aan de straatzijde, een keuken, drie slaapkamers en een badkamer aan de koerzijde.

De liftinstallatie van het merk Daelemans dateert van 1930. De liftkooi is bekleed met prachtige eikenhouten paneelwanden en bezit nog de originele knoppendoos en kooiverlichting. Ook de fraai uitgewerkte ijzeren kooischachtafscherming met tralie- en hekwerk, evenals de vouwhekken van de kooi- en bordesdeuren, zijn nog aanwezig. De zeer goed bewaarde, nog functionerende technische installatie met vrijwel geheel oorspronkelijke onderdelen maakt van deze lift een belangrijke industrieel-archeologische getuige.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1888#902, 1888#1173, 1893#534, 1930#35681 en 1931#38346; foto's GP#3363 en PB#4522; vreemdelingendossier 481#14190.
  • Architectuurarchief Vlaanderen, Archief G. Matthyssens, dossier Tinchant.

Auteurs:  Braeken, Jo