Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17439)

Achterin gelegen pastorie met voortuin, links en rechts begrensd door zijgebouwtjes en afgesloten door recent laag hek op bakstenen voet. Neoclassicistisch dubbelhuis gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny (Gent). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels. Geprofileerde arduinen deuromlijsting bekroond door een driehoekig fronton. Twee bijgebouwtjes van één bouwlaag en drie traveeën onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Linker vleugel gedecapeerd; rechter bepleisterd en b geschilderd. De traveeën zijn aangegeven door lisenen.

• Modern kerkarchief Verrebroek, resolutieboek.

Auteurs:  Demey, Anthony