Lange Van Ruusbroecstraat 80-84/112-116

Rijhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in neoclassicistische stijl, uit de laatste kwart van de 19e eeuw. Nummer 80 met dubbelhuisopstand, voorts identieke enkelhuizen, waarvan nummer 116 in spiegelbeeld. Eenvoudige natuurstenen lijstgevels op hoge arduinen plint, brede puilijsten en klassieke gevelbeëindiging. Geblokte begane grond en centrale balkons (behalve nummer 80) met ijzeren leuningen. Rechthoekige vensters, op hoofdverdieping onder entablement. Rechthoekige deuren met bovenlicht.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita