Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Michielsparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17383)

Alleenstaand hoekgebouw met omringende tuin. Rechthoekig bakstenen dubbelhuis van 1894 naar ontwerp van architect Emile Van Hoecke-Peeters (Gent), vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, kunstleien). Vooruitspringende hoekdammen, bovenaan verbonden door overhoekse muizentandfries. Gebruik van arduin voor onderdorpels en lateien van de vensters die per travee gevat zijn in een korfboognis; de boogvelden en borstweringen op de verdieping zijn in keperverband gemetseld. Sierankers op de penanten. Zijpuntgevels met schouderstukken en getoogde vensters.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Kaarten en plannen Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen nummer 426.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony