Gemeentehuis van Kallo

Nagenoeg vierkant bakstenen gebouw met afgeschuinde hoeken en twee bouwlagen onder schilddak (leien), neorenaissancistisch getint; in 1911 gebouwd ter vervanging van zijn afgebroken voorganger op de hoek van de Melseledijk en Hoog Kallostraat (de dato 1850, naar ontwerp van architect Van Gastel uit Antwerpen). Voorgevel van drie traveeën met verhoogde begane grond, middenrisaliet bekroond door een vierkante toren met spits, dubbele arduinen puitrap.

Horizontale accenten door de natuurstenen (Gobertange?) speklagen en gekorniste en geprofileerde cordons. Kruiskozijnen - twee en drielichten - in korfboognissen; geprofileerde lekdrempels en verdiepte borstweringen. Rechthoekige deur in geblokte natuurstenen omlijsting op arduinen neuten; op de fries opschrift "Gemeentehuis". Aan weerszijden van de trap arduinen gedenkplaten met inscriptie: links "Op 21.6.1638 werd/hier het Statenleger terug ge-/slagen en de in/neming van Antwerpen/verijdeld" rechts: "Op 31.3.1958 her-/dacht Kallo de/ overwinning van Ferdinand van Oos/tenrijk en de goedheid/ van E.P. de Los Rios."

Zuidelijke zijgevel van vier traveeën analoog behandeld. Achtergevel en eenvoudiger noordelijke zijgevel.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony