Windmolen

Tekst van Scheldemolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17242)

De eerste vermelding van de molen van Doel dateert van 1614 bij de herbedijking (of het herstellen) van de in 1567 opgeworpen dijken. De molen is niet op de dijk gebouwd maar zit er als het ware in geprangd, zijn grondvesten gaan derhalve buitengewoon diep. De oprichting mag geplaatst worden circa 1600, en waarschijnlijk was het van bij de aanvang een stenen molen, om die reden beschouwd als een van de oudste stenen molens van Vlaanderen. Sinds 1927 in onbruik; kort hierop werden maalstenen en mechanisme verwijderd. Tijdens Tweede Wereldoorlog in gebruik als Duitse observatiepost waarvoor bovenste deel van het dak verwijderd werd. Gerestaureerd en ingewijd in 1958 zie gedenksteen boven de deur: "Zeedijkwindmolen/ gebouwd 1613-1614, hersteld 1958/ Eigenaar H. Hermans/ Architect F. Weyers/ Aannemer P. Mariman".

In gebruik als restaurant en "molenmuseum".

Grondzeiler met ronde bakstenen kuip, geopend door middel van heden beluikte steekbogige muuropeningen. Metalen kruis, waarschijnlijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw te dateren.

  • BUVE A. 1959: Doel, ongewone dorpskom, Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas 63.2.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Scheldemolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/17242 (geraadpleegd op ).