Burgerhuizen

Tekst van Burgerhuis in art-nouveaustijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300423)

Nummers 72-74 en 76-78. Twee in spiegelbeeld gebouwde tweegezinswoningen van het enkelhuistype, respectievelijk drie en vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, art-nouveau- en eclectische stijl, de nummers 76-78 naar ontwerp van J.B. Vereecken en zoon, van 1897, de nummers 72-74 vermoedelijk van iets latere datum.

Lijstgevels van bak- en natuursteen op verhoogde begane grond van arduin; nummers 72-74 op de begane grond volledig bekleed met natuursteen. Markant middenrisaliet met balkon, nummers 72-74 met art-nouveau-getinte ijzeren leuning, gekoppelde bel-etagevensters in brede hoefijzerboog, deelzuil met palmbladkapiteel en graffitopanelen met guirlandes, vruchten, linten en portretten in medaillons; de geprononceerde kroonlijst op opengewerkte houten consoles; nummers 76-78: neoclassicistisch geïnspireerd met balustrade, de drielichtvensters van de bel-etage onder gekorniste waterlijst, fries en driehoekig fronton, de gekoppelde rondboogvensters van de derde bouwlaag met rankwerk in de zwikken. Verschillende vormgeving voor vensters en deuren; enkele aanpassingen op de begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1897#1492.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/172000 (geraadpleegd op ).