Burgerhuis De Zonnebloem

Tekst van Burgerhuis De Zonnebloem (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11100)

Woning De Zonnebloem werd net als de naastgelegen woning De Tulp in 1900 ontworpen door Jules Hofman. Beide woningen zijn gelijkaardig van opbouw en bouwstijl. De Zonnebloem werd gebouwd voor G. Coppens, die in de Mechelsesteenweg 65 woonde.

Het is een half vrijstaand burgerhuis van drie bouwlagen en één brede travee, met een aanbouw rechts van een smalle travee waarin de opvallende portiek zit.

Hofman brengt in deze woning een persoonlijke, kwalitatief hoogstaande interpretatie van reeds eerder toegepaste art-nouveau-vormen. De opbouw met puntig opgetrokken venstertravee naast lagere, inspringende deurtravee is geïnspireerd op De Grote Beer, een woning van Jos Bascourt op de Cogels-Osylei, met vormgeving van de nissen in Henry Van de Velde-stijl.

Het kronkelend lijnenspel in kalksteen (kapitelen, dorpels, consoles) en stuc (ter versiering van het imitatie-natuurstenen parement), het bewaarde en verdwenen smeedwerk en de oorspronkelijke vormgeving van het benedenvenster werden ontleend aan Victor Horta.

De Florentijnse bogen van de opengewerkte portiek zijn overgenomen van Ernest Stordiau en de houten erker aan de zijgevel van Paul Hankar. Vermeldenswaardig asymmetrisch smeedijzeren poorthek.

Interieur in neo-Vlaamserenaissance-stijl, wat contrasteert met de art-nouveaugevel.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 1581.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 88-89.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 29-30.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De Zonnebloem [online], https://id.erfgoed.net/teksten/171633 (geraadpleegd op ).