Herenhuizen

Tekst van Herenhuis in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300357)

Nummers 22-30: herenhuizen van drie tot vier traveeƫn en drie bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedak (nummer 28). Nummers 22 en 24 naar ontwerp van F. Van Dijk, van 1890, nummer 28 naar ontwerp van J. Hertogs, van 1892.

Nummers 22, 24, 28 met bak- en natuurstenen lijstgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met typische dakkapellen, sierankers, erkers, balkons, deur- en vensteromlijstingen met wortelmotief en diamantkoppen, entablementen, frontons, gesculpteerde boogvelden en boogfriezen; lagere ingangstravee met attiek voor nummer 28.

Nummer 30 met natuurstenen lijstgevel in neo-Lodewijk XVI van circa 1905 met kenmerkend smeedwerk, strakke gegroefde consoles en friezen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1890#668 en 1892#746

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita