Burgerhuis met achterhuis

Dit huis in traditionele stijl klimt op tot de 16de of de 17de eeuw. Eén deur vormt de ingang tot het voorhuis, de andere deur leidt via een overbouwde gang tot het achterhuis.

Tijdens opgravingen werden verschillende beerputten teruggevonden uit de 15de, 16de en 18de eeuw. Daarnaast werd met bouwarcheologisch onderzoek aangetoond dat het gebouw wellicht teruggaat tot de 16de eeuw.

Het voorhuis betreft een diephuis met aangepaste puntgevel, behorend tot de traditionele stijl uit de 16de of 17de eeuw. De burgerwoning telt vier traveeën ter hoogte van de pui, waarboven zich een insteekverdieping bevindt. Op de bovenverdieping telt het huis twee traveeën. De woning is voorzien van een zadeldak met Vlaamse pannen.

Enkele hoofdelementen van de constructie en van de gevelindeling bleven bewaard, zijnde de muuropeningen en de muurankers met gekrulde spie en L-vormig in de top. In de insteekverdiepingen zitten gekoppelde vensters met kwartholle stijlen. De bovenverdieping is voorzien van twee behouden stenen kruiskozijnen met tussenstijl. In de top zit een drielicht onder een bovenaan geplaatst luik en steigergat. In de eerste bouwlaag zit een gekoppelde korfboog- en rondboogdeur, respectievelijk in de eerste en de tweede travee. Beide deuropeningen zijn afgewerkt met een vlakke stenen omlijsting met kwarthol beloop. De rechtertravee werd later aangepast.

De achtergevel van het voorhuis is een puntgevel. Ook in deze gevel bleven enkele oorspronkelijke muuropeningen bewaard. Het deurtje links geeft, via een overbouwde gang, toegang tot het achterhuis. Het achterhuis gaat in de kern terug tot de 17de eeuw, maar werd inmiddels aangepast. In de gecementeerde lijstgevel bleef een rechthoekige deur bewaard in een beschilderde (vermoedelijk zandstenen) omlijsting met een latei op karbeeltjes.

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000535, Stoofstraat 14: huis, beschermingsdossier (S.N., 1981).
  • COPPENS M. 1988: De Stoofstraat en de bouw va dehuizen 'De Bargie' en 'De Cluyse', Antwerpen, 34.3, 128-137.
  • COPPENS M. & RAES A. 1991: Stadsarcheologisch onderzoek te Antwerpen (Antwerpen), Archaeologia Mediaevalis 14, 49.