Herenhuis

In de dorpskern van Sint-Maria-Horebeke, ten zuiden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is een 19de-eeuws herenhuis achteruit ingeplant ten opzicht van de straat. De voortuin wordt gekenmerkt door een magnolia.

Het herenhuis van het dubbelhuistype dateert uit het eerste kwart van de 19de eeuw en telt zes traveeën en twee bouwlagen onder met leien gedekt zadeldak. De bepleisterde gevel is opengewerkt met eenvoudige rechthoekige ramen met kruisvormige hoofdverdeling; de paneeldeur, met bovenlicht van elkaar doordringende cirkels, is gevat in een uitgesproken classicistische kalkstenen omlijsting, bestaande uit twee gecanneleerde pilasters die een hoofdgestel dragen. De vensters van het gelijkvloers hadden oorspronkelijk buitenluiken, waarvan de duimen nog zijn bewaard. Rechts van de woning staat een eenlaagse aanbouw onder pannenzadeldak. Een vrij diepe voortuin, beplant met onder andere een prachtig uitgegroeide magnolia (Magnolia x soulangeana, 197 centimeter stamomtrek, 1993), wordt aan de straatzijde afgesloten door een rijk uitgewerkt giet- en smeedijzeren afsluiting op kalkstenen sokkel met dubbel hek.

Vanuit de woning heeft men een mooi uitzicht op het landschap. De achtergelegen tuin werd met uitzondering van de delen die onmiddellijk aansluiten bij de woning niet op een speciale wijze aangelegd. Er werden wel verschillende solitaire bomen aangeplant en dit dikwijls op een heuveltje, onder andere een bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea', 240 centimeter stamomtrek , 1993), een gekandelaarde lindeboom (Tilia, 330 centimeter stamomtrek, 1993) en een gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus). Verder werden nog opgemerkt: een zéér oude tamme kastanje (Castanea sativa, 447 centimeter stamomtrek, 1993) in een slechte gezondheidstoestand, een driestammige palm met gele bladrand (Buxus sempervirens 'Marginata', 53, 54 en 67 centimeter stamomtrek, 1993), een linde in leivorm (Tilia, 125 centimeter stamomtrek, 1993), een tot boom uitgegroeide hulst (Ilex aquifolium, 133 centimeter stamomtrek, 1993) in een slechte gezondheidstoestand, verder nog een gewone esdoorn en twee treurwilgen die geplant zijn bij een oude poel. De tuin komt tot tegen een losweg en wordt aldaar afgesloten met geknotte bomen (wilg en haagbeuk).

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002112, Dorpskom met monumenten
Auteurs:  Van den Bossche, Hedwig