Handels- en kantoorgebouw met liftinstallatie

Tekst van Handels-, kantoorgebouw en tentoonstellingszaal Wynen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5517)

Het handels- en kantoorgebouw wordt gevormd door een rijhuis van drie traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak. De natuurstenen lijstgevel in eclectische stijl met Lodewijk XVI-inslag dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. In de open trapzaal met wenteltrap bevindt zich een goed bewaarde liftinstallatie uit circa 1926.

Horizontale gevelgeleding door middel van doorlopende dorpels, waterlijsten en kroonlijst met bekronende balustrade tussen postamenten. Linker risaliet springt licht vooruit. De rechter travee is op de tweede bouwlaag voorzien van een korfboogvenster, op de derde bouwlaag van een drielicht met composiete pilasters en de hoogste verdieping wordt geopend door drie gelijke spiegelboogvensters onder waterlijsten. De borstweringen zijn verrijkt met guirlandes. De begane grond werd verbouwd.

Het gebouw bevat een liftinstallatie uit circa 1926 van het merk Stigler gelegen in een open trapzaal omringd door een wenteltrap. De lift draagt het bouwnummer 278 en kan een belasting aan van drie personen of 225 kilogram. De kooi is uitgevoerd in handgesneden eik met spiegels en vensters en is voorzien van een houten dakkoepel op gedraaide stijltjes. De liftschacht is omgeven door hand gesmeed traliewerk. De kooideur wordt gevormd door een vouwhekken terwijl de bordesdeur een smeedijzeren draaideur is met een veiligheidsdeurcontact (mechanisch uitrukkend) en voorzien is van de oorspronkelijke koperen deurkruk. Op de gelijkvloerse verdieping is de oorspronkelijke knoppendoos JASPAR aanwezig. De technische uitrusting bestaat uit een schakelbord met blokkeerbesturing, een controller van het uurwijzertype met tuimelschakelaars en een klosrem. De machine T.H. type 3 is uitgerust met een motor ORA van recentere datum (in de kelderverdieping). De parachute is een blokkeervang en de geleiders zijn van hout gemonteerd op U-profielen. De wielenkamer bevindt zich boven, de kabel wordt op een trommel opgerold en het tegengewicht WAYGOOD-LONDON beweegt in de schacht.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000828, Antwerpen: Meir 47 liftinstallatie, beschermingsdossier (DE SCHEPPER J., 1994).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; De Schepper, Jo