Sint-Karelsmolen

Sint-Karelmolen, gelegen op de Molenvaart, nabij de Ringsloot. Tot 1948, eigendom van de familie Breuls de Tiecken. In gebruik tot 1968. Recente restauratie onder leiding van architect W. Snauwaert (Oostende).

Bakstenen windmolen, gebouwd ter vervanging in 1850. Witgekalkte romp op gepikte plint, onder mansardekap met eiken schaliënbedekking. Rondboogvensters in dito nis; getoogde deur onder driehoekig, geprofileerd fronton. Wieken verdekkerd in 1934; de buitenroede later veranderd in een halve verdekking; vlucht: 25 meter; blokvang; vangwiel: 3 meter; standaard: 10 meter. Polder- en korenmolen; een koppel stenen; haverpletter; vijzelmolen: ijzeren schroef, 8,10 meter lang en met 2 meter diameter; enige poldermolen met vijzel in België. De kuip vertoont binnenin bruine vlekken, vermoedelijk afkomstig van turfvuren bij het nachtmalen.

• DEVYT C. 1966: Westvlaamse windmolens. Inventaris volgens de toestand op 1 januari 1965, Brugge, 71.
  • DEVYT C. 1975: de Belgische windmolens. Toestand op 1 januari 1975, Tielt.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi