Oude Zeedijkmolen

Tekst van Oude Zeedijkmolen met mechanische maalderij (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16919)

"Oude Zeedijkmolen", benaming verwijzend naar ligging van Avekapelle op de Oude Zeedijk. Houten open staakmolen, zwaar gebouwd in 1745. Hersteld in 1943: nieuwe roeden, askop, windpalmen en staart; hersteld met nieuw kruis in 1968. Zou nog regelmatig in gebruik zijn. Jaartal 1887 gegrift op vang; geschilderd op vangwiel: "Emile Govaert, Avekapelle 1871". Lage teerlingen en hoge maalzolder. Korenmolen.

• DEVYT C. 1966: Westvlaamse windmolens. Inventaris volgens de toestand op 1 januari 1965, Brugge, 63.
  • DEVYT C. 1975: De Belgische windmolens. Toestand op 1 januari 1975, Tielt.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi