Knotbomenrij van vijf zwarte populieren

Tekst van Knotbomenrij van zwarte populieren (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130784)

De knotbomenrij van vijf zwarte populieren staat langs de steile oever van de Dorrebeek. De bomenrij paalt aan Terwalle, een straat die afhankelijk van de geraadpleegde kaart ook wel eens Sint-Apolloniastraat wordt genoemd. De knotbomenrij is een beeldbepalend object in het graslandcomplex en de beekvallei waar ze deel van uitmaakt. De knotbomenrij bestaat uit zwarte populieren, één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen. De knotbomenrij vervult een veelheid aan cultuurhistorisch waardevolle functies (markering perceelsgrens, brandhoutproductie, vastleggen beekoever) en legt getuigenis af van een belangrijke traditionele beheersvorm uit het verleden, namelijk het knotten. Naast zwarte populier staat er ook meidoorn, canadapopulier als opgaande en als knotboom, vlier, Hollandse iep en eik als knotboom.

Auteurs:  Van der Linden, Geert