Oude etagelinde bij kruispunt

Tekst van Kapel- en etagelinde bij kruispunt (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300021)

Bij een kruispunt van voetwegen staat een oude lindeboom. Hij wordt onderhouden als gekandelaarde boom maar vertoont de kenmerken van een in etages geleide boom. De Hollandse linde bestaat uit een onderste krans met zware afgezette gesteltakken, een tussenetage en een doorgaande stam met op het einde een bol. Aan de stam is een kleine boomkapel bevestigd.

Op de kabinetskaart van de Ferraris is er ter hoogte van de linde nog geen kruispunt.

Dit kruispunt is voor het eerst zichtbaar op de Atlas der buurtwegen (ca 1843-1852). Ter hoogte van de lindeboom staat een stip weergegeven. Vermoedelijk stond de boom er dus toen al.

Op de de militaire topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1862 staat de vermelding 'Tilleul' in de buurt van de locatie van de linde. De linde zelf staat op deze kaart echter niet aangeduid en wordt pas voor het eerst topografische afgebeeld op de militaire topografische kaart uit 1910.

• De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000. Koninklijke Bibliotheek van België, http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html.
  • Atlas der Buurtwegen Provincie Oost-Vlaanderen, opgesteld tussen 1843 en 1852, schaal 1:2500, digitaal geraadpleegd op http://www.gisoost.be/ATLASBW/ (2 februari 2015)

Auteurs:  Kinnaer, Anse; Van der Linden, Geert