Tramplein 3

Tekst van Groepsbebouwing van drie burgerhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11091)

Het gebouw Tramplein 3 behoort samen met de als monument beschermde panden Cogels Osylei 2 en 4 tot een eenheidsbebouwing van drie burgershuizen die op een ingenieuze wijze tot een stedenbouwkundig geheel zijn verwerkt dat tegelijk het begin van de Cogels-Osylei, het front van de Tramplaats en de aanloop van de Transvaalstraat bepaalt.

Het geheel is een compositie met lijst- en topgevels in eclectische neo-Vlaamserenaissance-stijl, met integratie van zichtbare zij- en achtergevels en een gekanteelde tuinmuur.

Het nummer 3 van de Tramplaats heeft een originele winkelpui met gietijzeren zuiltjes onder de puibalk; de ronde hoekarkel, met witstenen Onze-Lieve-Vrouwbeeld door J. Dupon vormt een pendant van de traptoren die het bouwvolume aan de Transvaalstraat afsluit. Gebouwd in 1901 naar ontwerp van F. Van Dijk.

Bron: Beschermingsdossier DA002331
Auteurs:  Plomteux, Greet