Laan met tweeëndertig gekandelaarde platanen

Tekst van Laan met tweeëndertig gekandelaarde platanen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/133369)

Twee bomenrijen van gekandelaarde platanen sieren de middenberm van de Parklaan, een verbindingsweg tussen het Citadelpark en Burggravenlaan. Deze lijnaanplanting is nog intact en bezit nog zijn oorspronkelijke boomaanplanting bestaande uit tweeëndertig platanen. Op twee bomen na hebben alle platanen zéér knoestige stammen en een brede stamvoet. De gewone plataan (Platanus × hispanica, synoniem: Platanus × acerifolia of Platanus × hybrida) is hybride van de oosterse plataan (Plantanus orientalis) en de westerse plataan (Platanus occidentalis). Vermoedelijk zien we hier het verschil tussen hybriden waarvan de een dichter aanleunt bij oosterse (knoestige) en de andere bij de westerse plataan. Hierover kan genetisch onderzoek uitsluitsel geven.

Auteurs:  Van der Linden, Geert