De Sinjoorkens van 1939

Tekst van Home Pro Juventute Air et Soleil (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16528)

Heden 'De Sinjoorkens' confer opschrift in metselverband van westgevel, oorspronkelijk 'Pro Juventute - Air et Soleil'. Zichtbepalend kindertehuis midden duinen nabij Sint-André-strand. Zakelijke, functionele constructie van drie tot vijf bouwlagen onder plat dak, naar ontwerp van architect A. Courtens van 1939 voor 'Fondation Louis Empain pour la santé de l'Enfance', sinds 1958, V.Z.W. afhankelijk van Socialistische Vooruitziende Vrouwen, Antwerpen.

Parement van gele sierbaksteen met bruine betegeling rondom raampartijen, op arduinen plint. Typerende afgeronde hoeken, in- en uitspringende muurvlakken en horizontaliserende, omkaderde raamregisters met geometrische roedeverdeling en oculi.

Hoofdingang in oostgevel; laatst genoemde geaccentueerd door middel van centrale, hoger uitstekende bakstenen constructie met glazen halfcirkelvormige uitbouw als verlichting van trappenhuis; sober uurwerk links boven als enige (functionele) decoratie.

Toegevoegde stalen noodtrap tegen zuidoosthoek. Sober functioneel interieur voorzien van klaslokalen, refter, ontspanningszalen,slaapruimten, kapel, et cetera.

• Gemeentelijk Archief Oostduinkerke, reeks 874.1, Pro Inventus Heio Marin.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi