Abdijhoeve Zevenborren

Ommuurde hoeve, met sporen van een vroegere poort in de resterende hekpijlers. De huidige gebouwen dateren uit de achttiende eeuw doch bewaren een oudere, traditionele kern.

Boerenhuis met één verdieping van zeven traveeën onder een zadeldak met wolfseinden (pannen); witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint; naar verluidt na de verwoesting van de Franse Revolutie met afbraakmateriaal gebouwd. Geprofileerde arduinen steekboogvensters met sluitsteen en een rondboogdeur met imposten. In de achtergevel, een ouder muurpand met sporen van een venster met zandstenen posten.

L-vormige stalvleugel onder gewolfd zadeldak (pannen), uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Langste vleugel afgewerkt met een bakstenen T-fries en voorzien van rechthoekige deuren in gebouchardeerde omlijstingen met mijtervormige latei.

Haakse vleugel met geprofileerde daklijstbalkjes geritmeerd door de ganse gevelhoogte innemende rechthoekige vakken van arduin, waarin boven elkaar de rechthoekige deuren en vensters zijn ingeschreven.

De langsschuur onder zadeldak (pannen), gestut door steunberen en voorzien van een zandstenen rondboogpoort, hergebruikt een ouder muurpand van baksteen met speklagen van zandsteen, een gedicht voetgangersdeurtje en een spoor van een kruiskozijn van zandsteen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne