Ieper-De Brouwerstraat (2014)

Tekst van De Brouwerstraat (https://id.erfgoed.net/themas/12818)

Korte straat van de Janseniusstraat, ten noorden van de Sint-Maartenskerk, tot de Surmont de Volsbergestraat. Deze straat, genoemd naar deken François De Brouwer (1840-1927) loopt ten westen van het rechthoekige (Koningin) Astridpark en vormt de pendant van de (deken Camiel) Delaerestraat ten oosten van dit park. Deze gekasseide straten werden na de Eerste Wereldoorlog nieuw aangelegd, als begrenzing van de toen vergrote vooroorlogse "Openbare Hof" waarop de burgerwoningen uitzien. Het formeel aangelegde Astridpark - naamgeving sinds 1938, confer plaatsing in dat jaar van bronzen beeld van de Koningin Astrid, gesigneerd War van Asten (Arendonk, 1888-Elsene, 1958) - gaat terug op de "Openbare Hof", zoals de tuin van het vroegere Bisschoppelijk Paleis (in de 19de eeuw omgevormd tot gerechtsgebouw) werd genoemd sinds de Franse Revolutie. Na de Eerste Wereldoorlog werd met het oog op de parkaanleg en een beter perspectief op de Sint-Maartenskerk, het Bisschoppelijk Paleis niet herbouwd. Evenmin werd de Kloosterplaats ten westen ervan heraangelegd.

De De Brouwerstraat is enkel aan de westzijde bebouwd, voornamelijk met een historiserende wederopbouwarchitectuur, bestaande uit aaneengesloten geelbakstenen breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken (zie nummers 1, 2, 3-4). Tevens enkele eclectische panden: nummers 5 en 6, diephuizen met verhoogde begane grond. Nummer 5: geelbakstenen lijstgevel van drie bouwlagen, met op de verdieping breed balkon met ijzeren leuning. Nummer 6/ Kloosterpoort: geelbakstenen lijstgevel onder gemansardeerd pannen schilddak, breed dakvenster met trapgevel, blinde zijgevel met gekoppelde rondbogen. De oostzijde van de straat wordt gevormd door het Astridpark.

  • DENDOOVEN D. & DEWILDE J. 1999: De Wederopbouw in Ieper. Een wandeling, Sint-Niklaas, 18.

Auteurs:  Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Brouwerstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/165076 (geraadpleegd op ).