Vissershuisje

Vissershuisje, gelegen in wijk Maartenoom, thans recente verkaveling rondom Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk, gelijkaardig huisje in dezelfde wijk, zie J. Van Buggenhoutlaan, nummer 50; Noordgevel evenwijdig aan straat; moestuin aan zuidkant. Verankerde, witgekalkte bakstenen constructie op gepikte plint; deels mank zadeldak (uitbouw van noordgevel, Vlaamse pannen); in kern opklimmend tot circa 1870 volgens bewoner; indeling (van links naar rechts): schuurtje (met dorsvloer), stal (muilezel), drie traveeën tellend woonhuis en aanbouwsel onder lessenaarsdak (recenter uitgebouwd) tegen oostzijgevel; rechthoekige muuropeningen; beluikte vensters; deels bewaard houtwerk; rechts kozijndeurtje. Noordgevel met onder meer kozijnvenstertje achter diefijzers, staldeur en rechts schuurpoort. Westzijgevel met topstuk; mogelijks verlaagd aandak (?); sporen van dichtgemetseld zoldervenstertje.

Ten westen, witgekalkt bakstenen gebouwtje op gepikte plint onder lessenaarsdak, opgetrokken boven aalput; oorspronkelijke deur.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi