Houten windmolen

Tekst van Verloren Kostmolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41808)

De staakmolen met gesloten voet werd in 1826 in Beverlo (Limburg) opgericht. In 1842 was Pieter Willems, een koopman te Peer, eigenaar van de molen. Hij verpachtte de molen aan Pieter Loos. Door erfenis kwam hij in het bezit van August en Pauline Willems, kooplieden te Peer. In 1850 erfde Hendrik Willems, eveneens koopman te Peer, de windmolen. In 1863 werd hij gekocht door Martin Gilaer, die hem al in 1864 verkocht aan Henri Lemmens-Scraeyen, die ook de watermolen de Stalse Molen te Koersel opkocht.

In 1902 erfde Denis Lemmens-Grootjans de molen. In 1903 kocht hij de andere windmolen in Beverlo en verkocht de geërfde molen aan Mandus Peeters. Deze ontmantelde de molen in 1903-1904 en bouwde hem opnieuw op in de Kerkstraat in Schaffen. De windmolen staat bekend onder verschillende namen: de Verloren Kostmolen, de Molen van Schaffen, De Windmolen en de Molen van 't Dorp. De molen werd tot 1966 gebruikt.

De houten, vierkante windmolen is een standaard- of staakmolen en heeft een gesloten molenvoet.

  • Archief Onroerend Erfgoed Industrieel Erfgoed, DB000551, Diest-Schaffen (Houten staakmolen), Historiek.
  • DUWAERTS M.A. 1961: Les moulins du Brabant, Brussel.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
  • CUYPERS R. & DENEWET L. s.d.: Schaffen (Diest), Vlaams-Brabant [online], Molenecho's (geraadpleegd op 25 september 2013).

Auteurs:  May, Laura
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verloren Kostmolen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/164744 (geraadpleegd op ).