Stalijzermolen

Zogenaamd "Stalijzermolen", gelegen op licht verheven weide aan dorpsrand ten noorden van hoeve, tevens molenaarshuis, nummer 70. Vervallen windmolen buiten bedrijf sinds 1960. Werd in 1979 ontmanteld in verband met restauratiewerken onder leiding van architect Paul Goethals (Brugge), en wederopgebouwd in 1980. Houten open staakmolen gebouwd in 1804, zie opschrift: "Deze molen werd gemaakt door Louis Bogaert in 1804". Toestand voor restauratie: molenkap bedekt met teerpapier en eternietschaliën; windveeg met deels verdwenen eiken schaliën. Korenmolen met twee koppel stenen; haverpletter; builmolen.

• COSSEY A. 1977: Geschiedenis van Leisele, Heembibliotheek Bachten de Kupe XII, Zingem, 148-150.
  • DEVYT CHR. 1966: Westvlaamse windmolens. Inventaris volgens de toestand op 1 januari 1965, Brugge, 91.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi