Duitse geschutsbedding Houthulstbos

Tekst van Duitse geschutsbedding Houthulstbos (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217048)

Betonnen geschutsbedding bij bosje in akkers ten zuiden van het huidige Houthulstbos, ten noorden van de voormalige spoorlijn Ieper-Torhout.

Historiek

Duitse betonnen geschutsbedding, opgetrokken in het zuidelijke deel van het Houthulstbos, dat op Belgische militaire stafkaarten aangeduid wordt met ‘Bois des Skis’. Deze positie kwam in de winter van 1917, na de Derde Slag bij Ieper tegen de frontlijn te liggen.

Bij de geschutsbedding werden onder meer vier bunkers opgetrokken. De geschutsbedding was bereikbaar via een (smal)spoorlijn.

Cirkelvormige betonnen geschutsbedding. Er zijn aan oostelijke zijde nissen zichtbaar.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Foret d’Houthulst (Plan Directeur Armée Belge), 30/10/1917; Bixschoote (Plan Directeur Armée Belge), 21/9/1918.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto’s 24/4/1917 (dianummer 6107, FID 5897), 20/5/1917 (dianummer 6108, FID 5896), 2/4/1918 (dianummer 5731 resp. 5732, FID 5557 resp. 5556), Britse luchtfoto 13/7/1917 (dianummer 15311, FID 12629).
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Staden, Blatt IV, 17/12/1917.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore