Museum Hill 62 Sanctuary Wood (Zillebeke - WOI)

Tekst van Museum Hill 62 - Sanctuary Wood met loopgraven en bunkers (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30866)

Herberg met museum met allerhande oorlogstuig (waaronder uitrustingsstukken en wapens). Vooral de driedimensionale foto's over de oorlog, die via kijkkastjes bekeken kunnen worden, zijn populair. Met café en kleine shop. Achter het museum bevinden zich nog (grotendeels authentieke) loopgraven met betonnen constructies en schuilplaatsen, die deel uitmaakten van het Vince Street – Jam Row-loopgravencomplex uit 1916. Er zijn ook nog authentieke boomstronken te zien, die tijdens de oorlog werden stukgeschoten, evenals vroege Duitse grafzerken.

Historische achtergrond

De familie Schier, de eigenaars van het café, behielden een deel van het loopgravensysteem na de wapenstilstand en bouwden er een museum uit. Achter het museum bevinden zich nog steeds de (grotendeels authentieke) loopgraven met betonnen constructies en schuilplaatsen, die deel uitmaakten van het Vince Street – Jam Row-loopgravencomplex uit 1916. Er zijn ook nog authentieke boomstronken te zien, die tijdens de oorlog werden stukgeschoten, evenals vroege Duitse grafzerken.

Het huidige Hogebos is kleiner als zijn voorganger, dat met Sanctuary Wood werd aangeduid en ook nog tot ten zuiden van de Canadalaan (pas na WOI aangelegd) voorliep.

Bron: WOI Relict (797): Museum Hill 62 Sanctuary Wood (Zillebeke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele