Duitse bunker

Halfondergrondse betonnen militaire post in tuin bij Hogeweg 295, zichtbaar vanaf de Veldstraat.

Historiek

Duitse bunker, in 1917 opgetrokken net achter de 'Meenen Riegel', een dubbele stelling die ten westen van Menen liep. Er takte een smalspoor af tot tegen de bunker. In de onmiddellijke omgeving werden meerdere structuren opgetrokken, waaronder barakken.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De randen van het dak zijn afgeschuind. De beschadigingen aan de noordwestelijke hoek zijn mogelijk het gevolg van een inslag.

Aan oostelijke zijde zitten twee toegangen, bereikbaar via trapjes tussen scherfmuren. Tussen deze toegangen springt de muur wat uit, wellicht met de bedoeling om een richel te vormen. Volgens de bewoners is de bunker binnenin in drie ruimtes verdeeld.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 2/9/1918 (dianummer 3072, FID 1920).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium and part of France, 28 S.E., Ed. 7A, 27/12/1917; Ed. 8A, 6/9/1918.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore