Stal en koetshuis

Tekst van Neoclassicistisch burgerhuis met bijgebouw (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216565)

Paardenstal en koetshuis horend bij het burgerhuis Muinkkaai nummer 53. In 1890 werd door de bouwheer J. Spilthoorn een aanvraag ingediend om in het bestaande gebouw twee nieuwe vensteropeningen te mogen voorzien op de eerste verdieping. Gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst. Bepleisterd en geschilderd baksteenparement. Asymmetrische gevel met links een brede poorttravee en rechts twee smallere traveeën, gevat in een verdiept muurvlak. Steekboogvormige muuropeningen, waarbij het origineel schrijnwerk bewaard is op de eerste verdieping. De deuropening in de middelste travee is een latere toevoeging.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1890/C/29.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie; Rogiest, Tamara